Keinoja kuorsauksen hillitsemiseen

28.12.2021 – sovellus

Kuorsaus vaikuttaa niin omaan nukkumiseen kuin koko perheenkin yörauhaan. Haitta ei ole pieni, koska kaikki kuorsaavat joskus ja lähes 15 prosenttia miehistä joka yö ja 25 prosenttia hieman harvemmin. Naisilla vaiva on harvinaisempi. Iän myötä kuorsausalttius kasvaa.

Kuorsauksen aiheuttaa ylähengitysteiden mekaaninen tai toiminnallinen vastus. Aiheuttaja voi olla nenän tukkoisuus ja kuivuminen, ylipaino, alkoholi ja esimerkiksi rauhoittavat lääkkeet. Jos kuorsaa toisinaan, ei vielä ole kyse sairaudesta. Jos kuorsaus on jokaöistä ja se heikentää unen laatua ja aiheuttaa väsymystä päivällä, puhutaan ronkopatia-nimisestä sairaudesta. Noin 10 prosentilla kuorsaajista vaivaan liittyy unenaikaiset hengityskatkokset, jotka vaativat tarkempaa tutkimusta. Kuorsauksen haitallisin aste on uniapneatauti.

Kuorsaukseen voi vaikuttaa nukkumalla kylkiasennossa, koska monet kuorsaavat selällään nukkuessaan. Laihduttaminen ja tupakoinnin sekä alkoholin käytön lopettaminen auttavat myös. Apteekista saa apua itsehoitoon esimerkiksi kuivan ja karstoittuneen nenän avaamiseen ja kosteuttamiseen huuhtelukannujen ja öljypohjaisten nenätippojen ja -suihkeiden avulla. Apteekin valikoimiin kuuluvat myös yöllistä hengitystä parantavat sierainten laajentimet ja nenäteipit sekä kuorsauskiskot. Lisäksi on saatavilla erityisesti kuorsauksen hillitsemiseen tarkoitettuja nenäsuihkeita, nielusumutteita ja suussa liukenevia valmisteita, jotka vaikuttavat kuorsauksen yleisimpään syyhyn eli nielun löysän kudoksen värähtelyyn, muodostamalla värähtelyä hillitsevän kalvon. Tarvittaessa puolisolle löytyy apteekista myös laaja valikoima erilaisia korvatulppia.

Uniapnean hoidossa käytetään usein nenän kautta annettavaa ylipainehengityshoitoa eli nenä-CPAP-hoitoa. Myös sen käyttö saattaa kuivattaa limakalvoja, joten nenän huuhtelu ja nenän kosteutus ovat tarpeen. Jos maskista tulee iho-oireita, on hyvä varmistaa maskin puhtaus ja tarkistaa maskin asento. Ihon puhdistus on tärkeää ja kasvoille voi käyttää myös mietoja perusvoiteita. Lääkärin kanssa voi keskustella lääkevoiteen tarpeesta, jos iho-ongelmat ovat vaikeita. CPAP-maskin käytön avuksi on tarjolla apteekeissa nenäpehmikkeitä, jos maski tuntuu epämukavalta. Leukaremmit taas estävät ilman karkaamisen suun kautta. Maskin puhdistukseen on saatavilla erillisiä puhdistusliinoja. Apteekin henkilökunta auttaa mielellään etsimään hyviä tuotteita rauhallisemman yöunen saamiseksi.