Vitamiineista virtaa vuoden pimeimpään aikaan

5.11.2021 – sovellus

Kellot naksahtivat talviaikaan, ja illat hämärtyvät. Nyt on viimeistään hyvä aloittaa D-vitamiinilisän käyttö, kun kesän varastot alkavat innokkaimmillakin ulkoilmaihmisillä olla tyhjentymään päin. Ilman auringonvalon iholla tuottamaa D-vKellot naksahtivat talviaikaan, ja illat hämärtyvät. Nyt on viimeistään hyvä aloittaa D-vitamiinilisän käyttö, kun kesän varastot alkavat innokkaimmillakin ulkoilmaihmisillä olla tyhjentymään päin. Ilman auringonvalon iholla tuottamaa D-vitamiinia, keskivertosuomalaisen D-vitamiinin saanti jää pimeään aikaan liian vähäiseksi, vaikka käyttäisikin vitaminoituja maitotuotteita ja söisi monipuolisesti kalaa. Kasveissa ei esiinny D-vitamiinia lainkaan, lukuun ottamatta joitakin metsäsieniä.

Pohjoismaisten ravintosuositusten mukainen D-vitamiiniannos aikuisille pimeään aikaan on 10 mikrogrammaa päivässä. Suositusten mukaan päivittäistä ravinnosta ja vitamiinilisästä saatua kokonaisannosta voi nostaa 100 mikrogrammaa vuorokaudessa ilman suurta huolta D-vitamiinin liiallisesta varastoitumisesta elimistöön. Lapsille, yli 75-vuotiaille, raskaana oleville ja imettäville D-vitamiinilisää suositellaan ympäri vuoden. D-vitamiini on tärkeää luuston, vastustuskyvyn, kalsiumin ja fosforin imeytymisen, solujen jakaantumisen ja normaalin lihastoiminnan ylläpidossa.

Jos loppusyksyn kiireissä tuntuu, että jaksaminen on kortilla ja ravintokin jää yksipuoleiseksi, monivitamiinivalmiste voi auttaa. Etenkin kannattaa panostaa B-ryhmän vitamiineihin, sillä niitä pidetään piristävinä ja normaalia energia-aineenvaihduntaa ylläpitävinä vitamiineina. Varsinkin kasvisyöjien on tärkeää huomioida B12-vitamiinin ja jodin saanti, koska niiden tärkeimmät lähteet ovat liha, kala ja maitotuotteet. Ikäihmisillä B12-vitamiinin imeytyminen heikkenee, ja joka kymmenes 65-vuotta täyttänyt kärsii B12-vitamiinin puutteesta, joten myös tälle ikäryhmälle vireyden lisäksi muistiakin tukeva B12-vitamiinilisä on hyvin perusteltu.

Syys- ja talvikausi ovat myös flunssavirusten kulta-aikaa. Isojen C-vitamiiniannosten ja nenänielussa vaikuttavan sinkkiasetaatin on todettu lyhentävän flunssan kestoa. 80 milligramman päivittäisen sinkkiannoksen on todettu lyhentävän flunssan kestoa jopa kolme päivää. Sinkin teholle olennaista on mahdollisimman pitkä vaikutusaika nielussa, joten tabletit kannattaa imeskellä mahdollisimman hitaasti pitkin päivää ja suihke annostella ruokailun tai juomisen jälkeen. Sinkkiä ei kannata ottaa vatsaärsytysvaaran takia tyhjään vatsaan. C-vitamiinista isot, jopa 6 gramman päiväannokset, ovat nopeuttaneet flunssasta toipumista. Saantisuositusten lyhytaikainen ylittäminen ei vesiliukoisen C-vitamiinin kohdalla aiheuta kuin mahdollisesti vatsaoireita. Mahdollisimman hyvän tehon saavuttamiseksi sinkin ja C-vitamiinin ottaminen kannattaa aloittaa heti ensimmäisten flunssaoireiden alkaessa.

Kun vitamiinitasot on optimoitu, syystalven pimeydessä on myös tärkeää varata aikaa levolle ja käpertyä hyvällä omatunnolla, vaikka lämpimän viltin alle nautiskelemaan kuppi kuumaa glögiä joulukautta odotellessa.

Ps. Avajaistarjouksena apteekissamme on Minisun Super Defence vadelma-hunaja, joka sisältää C- ja D-vitamiinia, sinkkiä sekä perinteisesti vilustumissairauksien hoidossa ja ennaltaehkäisyssä käytettyä punahattu-uutetta. Avajaistarjouksena on myös appelsiinin makuinen Minisun Defence Strong, joka sisältää vahvemmat vitamiinilisät. Tarjoukset ovat voimassa 11.-20.11.